Fonder med investmentbolag

Last Updated on april 12, 2024 by Investmentbolag

Ibland jämförs investmentbolag med fonder men det finns även fonder med investmentbolag i.
Varför köpa en investmentsbolagsfond? Om du inte själv vill behöva välja olika investmentbolag att spara pengar i kan det vara praktiskt att välja en bra fond med investmentbolag istället. Då är det en fondförvaltare som väljer vilka aktier som ska ingå.

Nackdelen med att köpa investmentbolagsfonder är att du måste betala dubbel avgift. Dels får du betala investmentbolagets förvaltningskostnader, dels måste du betala fondbolagets förvaltningsavgift.

Förvaltningsavgiften brukar dock vara relativt låg i fonder med investmentbolag. För de fonder som finns i Sverige ligger den på mellan 0,20 och 0,90 procent. Är det ändå värt att betala så mycket? Det måste du själv avgöra. Du kan ta en titt på varje fonds innehav och själv köpa investmentbolagen som aktier om du vill. Eller så betalar du fondavgiften och låter förvaltaren sköta portföljen åt dig.

Fonder med investmentbolag

Följande fonder med inriktning på investmentbolag finns att köpa:

Fond Förvaltningsavgift
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0,20 %
Spiltan Globalfond Investmentbolag 0,50 %
Kvartil Investmentbolag+ Calculus 0,55 %
SEF – Kavaljer Investmentbolagsfond A 0,73 %
Tellus Globala Investmentbolag 0,90 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den populäraste fonden med investmentbolag bland småsparare. Fonden köper aktier i svenska investmentbolag. Det är den billigaste investmentbolagsfonden som finns att köpa. Förvaltningsavgiften är på endast 0,2 procent, vilket gör denna fond till ett bra alternativ till att köpa investmentbolag själv som aktier.
Spiltan investmentbolag är bara initialt aktivt förvaltad. Det innebär att fondförvaltaren gjort ett medvetet urval av de bästa investmentbolagen och vilken vikt vart och ett ska ha i portföljen. Därefter låter Spiltan portföljen vara. Detta är anledningen till att förvaltningsavgiften kan vara så låg. Den utdelning som investmentbolagen gör återinvesteras i fonden.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag har som mål att slå Stockholmsbörsens index. Samtidigt ska den kosta mindre än vad indexfonder kostar i snitt.
Största innehav: Investor B, Industrivärden C, Kinnevik B, Lundberföretagen B, ICA Gruppen, Latour B, Lifco B
Köp Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos: Avanza Nordnet