svenska investmentbolag

Svenska Investmentbolag – Vilka är det bästa investmentbolaget i Sverige

Last Updated on oktober 20, 2020 by Investmentbolag

Investmentbolag är bolag som har som affärsidé att äga aktier i andra bolag. Det finns många olika typer av investmentbolag och med olika inriktning. Vissa investmentbolag är så kallade maktbolag, vilket innebär att de strävar efter att ta kontrollen över de bolag de vill investera i. Exempel på maktbolag i Sverige är Investor och Industrivärden. Övriga varianter är rena riskkapitalbolag, så kallade private equity, som strävar efter att skapa så bra avkastning som möjligt för sina ägare. Dessutom är förvaltningsavgifter generellt lägre än många  förvaltade fonder.

I Sverige är investmentbolag i grunden en skatterättslig konstruktion då man ville stimulera långsiktig företagsutveckling. Staten gick då in och bestämde att investmentbolag inte skulle behöva skatta för reavinster.

Aktiva ägare

Många investmentbolag går in som aktiva ägare i de företag de investerar i och försöker genom sin storlek och makt att driva bolaget i en riktning som de tror ska kunna generera bäst substansutveckling för sina egna aktieägare.

Investmentbolag

Att köpa aktier i ett investmentbolag blir lite som att investera i en fond. Men det finns vissa viktiga skillnader. Ett investmentbolag är mycket mer aktiva i sin förvaltning av de bolag de investerar i. Dom använder sin rösträtt i bolagen för att vara med och påverka. Bolaget har en tydlig strategi och vision. Det är vanligt att investmentbolag fokuserar på specifika branscher eller sektorer i Sverige, vilket gör att man som aktieägare kan gå in och ta del av utvecklingen andra företag av den branschen.

Det är inte ovanligt att VD:ar för svenska investmentbolag själva äger stora andelar aktier i det egna bolaget. Man kan alltså förutsätta att den personen personligt engagerad i investmentbolagets utveckling. Ju bättre det går för bolaget desto mer värdeökning på VD:ns aktier.

Onoterade bolag och onoterade aktier är aktier som inte handlas på en börs. De finns alltså inte på någon av de stora handelsplatserna såsom OMX. Ett investmentbolag köper aktier och äger aktier normalt i både noterade och onoterade aktier i olika bolag.

Investera i investmentbolag i Sverige – En lista

Här är de investmentbolag som ägs av flest antal personer i Sverige just nu på Avanza De kanske inte är det bästa investmentbolagen men kan vara en bra grupp att titta närmare på.

Investor B   –  Investors största innhave är ABB, AstraZeneca och Atlas Copco.

Kinnevik B

Latour B

Industrivärden

Svolder B

Bure Equity

Lundbergforetagen B

Ratos

Creades

Öresund

Traction

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.