Investmentbolag

Svenska Investmentbolag

By februari 25, 2019 juli 27th, 2019 No Comments
svenska investmentbolag

Investmentbolag är bolag som har som affärsidé att äga andra bolag. Det finns många olika typer av investmentbolag och med olika inriktning. Vissa investmentbolag är så kallade maktbolag, vilket innebär att de strävar efter att ta kontrollen över de bolag de investerar i. Exempel på maktbolag i Sverige är Investor och Industrivärden. Övriga varianter är rena riskkapitalbolag, som strävar efter att skapa så bra avkastning som möjligt för sina ägare.

I Sverige är investmentbolag i grunden en skatterättslig konstruktion då man ville stimulera långsiktig företagsutveckling. Staten gick då in och bestämde att investmentbolag inte skulle behöva skatta för reavinster.

Många investmentbolag går in som aktiva ägare i de företag de investerar i och försöker genom sin storlek och makt att driva bolaget i en riktning som de tror ska kunna generera bäst substansutveckling för sina egna aktieägare.

Att köpa aktier i ett investmentbolag blir lite som att investera i en fond. Men det finns vissa viktiga skillnader. Ett investmentbolag är mycket mer aktiva i sin förvaltning av de bolag de investerar i. Dom använder sin rösträtt i bolagen för att vara med och påverka. Bolaget har en tydlig strategi och vision. Det är vanligt att investmentbolag fokuserar på specifika branscher eller sektorer i Sverige, vilket gör att man som aktieägare kan gå in och ta del av utvecklingen av den branschen.

Det är inte ovanligt att VD:ar för svenska investmentbolag själva äger stora andelar aktier i det egna bolaget. Man kan alltså förutsätta att den personen personligt engagerad i investmentbolagets utveckling. Ju bättre det går för bolaget desto mer värdeökning på VD:ns aktier.