Investmentbolag

Substanspremie

By januari 7, 2019 juli 27th, 2019 No Comments
Substanspremie

Substanspremie

Substanspremie, vad är det? I och med att investmentbolagens värde ligger i de aktier de själva äger så är det naturligt att man tittar på det totala värdet av alla aktier som bolaget äger och jämför detta med investmentbolagets aktiekurs.

Då uppstår antingen en substansrabatt, det vill säga att aktien handlas billigare än om vi skulle gå in köpa aktiefördelningen rakt av själva, eller en substanspremie, det vill säga ett högre pris per aktie än om vi skulle gå in och köpa upp innehavet själva.

När investmentbolagen publicerar sina kvartalsrapporter så meddelas även det exakta substansvärdet för bolaget. Det finns då en hel del sajter som listar substansvärdet per aktie tillsammans med aktiekursen för bolaget. Då kan man enkelt se vilka investmentbolag som handlas med substanspremie och vilka som handlas med substansrabatt.

En substanspremie behöver nödvändigtvis inte innebära att en investering i investmentbolaget är dålig. Man kan se det som att man betalar lite extra för att se till att riktiga proffs fattar besluten gällande portföljen. Handlar du till exempel en fond istället för ett investmentbolag så har du ju en typ av substanspremie där också i form av avgifterna som du betalar till fondförvaltaren.

Precis som med allt annat så bör man bör dock se upp med allt för höga substanspremier. Hittar man istället ett intressant investmentbolag som just nu handlas med en substansrabatt så kanske det är ett bättre alternativ. Gör en total sammanvägning inför ditt beslut. DEt finns ju en hel del andra viktiga faktorer som kommer att vara med och avgöra vilket bolag du till slut investerar i. TIll exempel kursutvecklingen.